Finali Mondiali: het laatste Ferrari Challenge event van 2021

2021
  • Seizoen afsluiting op circuit Mugello
  • Kwalificatie op zaterdag afgelast door mist
  • Vijfde plek in eindklassement Trofeo Pirelli AM

Maastricht, 25 november 2021 – De Finali Mondiali (World Finals) is het laatste event van de Ferrari Challenge waarin alle coureurs samenkomen om de laatste punten van het seizoen te verdelen en de kampioenen te kronen. Het evenement werd verspreid over zeven dagen, waarin onder andere ook de F1 Clienti, Corse Clienti, Club Compitizioni GT en de Club Challenge  te bewonderen zijn. Dit alles vond plaats op het circuit van Mugello in de mooie Toscaanse heuvels.

Tijdens deze jaarlijkse seizoen afsluiter verzamelen zich teams en rijders van over de hele wereld voor dit internationaal weekend. Dat betekende dus dat het team het naast de reguliere Europese Challenge tegenstanders ook moest opnemen tegen een aantal snelle coureurs uit Amerika en Azië. Roger Grouwels kwam in totaal drie keer in actie, met twee kampioenschapsraces en de afsluitende World Final. Met een veld van ruim 35 wagens beloofde het een waar spektakel te worden.

Op de vrijdag werd de eerste kwalificatie van het raceweekend verreden; Roger Grouwels ging meteen naar buiten om een snelle tijd neer te zetten. Echter toen de banden net op temperatuur waren, verscheen de eerste rode vlag. Bij het hervatten van de sessie werd een tweede poging gedaan, die na een enkele snelle ronde wederom werd stil gelegd. Een derde poging mocht niet meer baten, het beste was reeds van de banden en een 1:53:469 bracht Grouwels niet verder dan een 28e startplek. Het zou de basis vormen voor het gehele weekend helaas…

Race 1 van Trofeo Pirelli was een race die alle concentratie vereiste die de coureurs konden opbrengen… Al reeds in de tweede ronde zorgde een contact met Omar Jackson voor wat schade aan de voorzijde, en belande Jackson met een kapotte band in het grind. Hierdoor kwam de safety car voor het eerst naar buiten. Na de herstart werd de race binnen korte tijd nog twee keer geneutraliseerd. Na een derde en laatste crash, waarbij drie auto’s in een klap werden uitgeschakeld, eindigde de race uiteindelijk achter de safety car met Grouwels op een 23e plek.

Op zaterdagochtend lag Mugello bedekt onder een dikke laag mist, waardoor meerdere sessies noodgedwongen moesten worden afgelast. Helaas ook de tweede kwalificatie voor de Trofeo Pirelli.

De wedstrijdleiding besloot daarop om de resultaten van de eerste race te gebruiken om de startopstelling te bepalen voor de tweede race. Dit betekende wederom een start van achteren in het veld, vanaf de 23ste plek.

Bij de start kon Grouwels onmiddellijk een paar plekken stijgen, in wat wederom een rommelige race zou worden. De gewonnen plekken moesten in de loop van de race weer worden afgestaan, waardoor Grouwels uiteindelijk finishte waar hij gestart was, op plek 23.

Door het schrappen van de tweede kwalificatie op zaterdagochtend, werd voor de startopstelling van de World Finals op zondag terug gegrepen naar de uitslag van de eerste kwalificatie. Helaas was er dus wederom een start van achteren in het veld, vanaf plek 25. In de eerste ronde was er vrijwel direct chaos nadat drie coureurs elkaar bij het uitkomen van de eerste bocht van de baan reden. Grouwels wist ongeschonden door de strijd te komen en kon naar de zeventiende plek opklimmen na een botsing met een spinnende Nicolo Rosi ternauwernood te hebben ontweken. Na de herstart werd ook Tommaso Rocca nog gepasseerd en was een 16e plek na een laatste safety car de eindstand – het beste resultaat van het weekend.

Hoewel er in Mugello geen punten werden gescoord, kon het team het tweede seizoen in de Ferrari Challenge en het eerste jaar in de competitieve Trofeo Pirelli afsluiten met een mooie vijfde plaats in het AM – klassement. Niet slecht in een veld van 24 deelnemers…

“Toen we aan dit seizoen begonnen, met de overstap naar de fellere competitie in de Trofeo Pirelli, hadden we gehoopt op een top 5 klassering, en incidenteel proberen een podium te pakken. Met een 3e plek in Brno en een overwinning op de Nurburgring zijn al deze doelen bereikt. Helaas zijn de resultaten wel nog te wisselend gebleken over het gehele jaar bekeken. Maar dan hebben we meteen weer een nieuwe doelstelling voor komend seizoen”, aldus een tevreden Grouwels.

De Europese kalender voor 2022 is ondertussen ook volledig bekend, Ferrari heeft wederom voor een mooie mix van uitdagende circuits gekozen. See you next year!

• - April 1-3                 Portimao, Portugal
  • - May 13-15              Paul Ricard, Frankrijk
  • - June 17-19             Budapest, Hongarije
  • - July 22-24              Hockenheim, Duitsland
  • - September 16-18   Silverstone, Engeland
  • - October 7-9           Mugello, Italie
  • - October 28-30       Imola, Italie – Finali Mondiali