Roger Grouwels zegeviert op Spa-Francorchamps
RaceArt Team

Spa-Francorchamps (BELGIË) – De derde ronde van het Supercar Challenge kampioenschap werd tijdens de Spa Eurorace op 8 en 9 juni verreden. Plaats van handeling was het beroemde en beruchte circuit van Spa-Francorchamps; de ruim zeven kilometer lange asfaltstrook over de beboste heuvels van de Belgische Ardennen. Een circuit waar de mannen van de jongens gescheiden worden en waar Roger zich duidelijk in de eerste categorie zou scharen…

Kwalificatie, vrijdag 7 juni

Op vrijdag werden de tijdtrainingen verreden door de coureurs in de Super GT divisie, waarin ook de Corvette C5R is ingedeeld. De Amerikaanse geweldenaar met de indrukwekkend roffelende V8 zat er van meet af aan goed bij. Roger zette zijn wagen op een mooie derde startplek. De tijd die hij n odig had om de 7.004 meter lange omloop af te leggen was 2:23.703. De gemiddelde snelheid die Roger noteerde was een indrukwekkende 175.5 kilometer per uur.

Race 1, zaterdag 8 juni

Het eerste treffen van dit seizoen op Spa-Francorchamps was voor de coureurs weer even wennen. Het is het enige circuit op de kalender waar alle divisies gelijktijdig aan de start komen.

Roger paste zich snel aan en benutte de potentie van zijn bolide ten volle om een indrukwekkende race neer te zetten. De goedlachse Limburger klom al in de eerste ronde van de derde plek op naar de leiding. Ditmaal wist Grouwels aan het einde van de race aan het langste eind te trekken en de zege in de wacht te slepen. Vooraf vertelde hij zijn voorgenomen tactiek die hij in de race met succes hanteerde. “Ik sta er op de startopstelling al goed bij met de derde plek, maar ik ben van plan om direct in het begin al plekken te winnen en in ieder geval de McLaren achter me te krijgen. Vorige race zat ik er achter vast en dat wil ik niet weer.”, zo verklaarde Roger zijn plan. “Ik kom wat vermogen tekort, maar we moeten het hier wel goed kunnen doen.” Het plan pakte uitstekend uit en leverde de hoogste podiumtrede en grootste beker op. Een hele goede start leverde na de eerste bocht al direct een positie winst op. Nog voor de beruchte Eau Rouge bocht die heuvelop gaat wist hij ook de leider te pakken en de eerste plek te pakken. Later zou Roger de Ferrari van Jan Versluis weer laten gaan omdat hij wist dat de Ferrari langer moest stilstaan. Een slimme tactische zet die perfect uitpakte. “Ik heb de race eigenlijk gewoon gecontroleerd. Ik kakte een beetje in op een goed moment omdat mijn voorsprong zo groot was! In race twee moet ik echter weer vol aan de bak omdat ik nu 15 seconden langer moest stilstaan. Maar ik kan prima met de kop meekomen, dat heb ik in de eerste race bewezen.”

Uitslag race 1, zaterdag 8 juni

1 Roger Grouwels, 2 Jim & Glynn Gedie, 3 Jan Versluis, 4 Niek Hommerson, 5 Peter Hoevenaars, 6 Peter Versluis, 7 Henry Zumbrink, 8 Barry Maessen

Race 2, zondag 9 juni

Roger mocht de tweede race op zondag als vierde beginnen. Het zou voor hem een hele toer worden om de vele honderden PK’s van zijn Corvette goed onder controle te houden op het volslagen doorweekte circuit van Spa-Francorchamps. Uit veiligheid besloot de wedstrijdleiding om de start van de race achter de safetycar te doen. Vlak voor de start bleek er een probleem te zijn met de voorwielen. Daardoor moest het team de reserve set banden monteren. Doordat deze een centimeter hoger zijn dan de eerste keus werd de balans in de auto iets verstoord. Hierdoor was de Corvette iets teveel onderstuurd. Op de vierde positie had Grouwels het lastig, het zicht werd voor hem ernstig belemmerd door de spray van de drie bolides voor hem. Ondanks de lastige omstandigheden wist Grouwels de derde positie al vroeg in de race over te nemen.

Het werd een race met hindernissen, maar desondanks leverde het de Corvette C5R coureur een hele mooie tweede positie op. De snelle coureur wist de Amerikaanse bolide langs de Schotse McLaren equipe te sturen en de tweede plaats uit het vuur te slepen. Alleen de Ferrari F458 GT3 van Niek Hommerson bleef buiten bereik van Grouwels die een lange pitstop moest maken vanwege de eerdere successen, maar desondanks weinig posities verloor.

De goedlachse Corvette coureur vertelde: “Het zicht was redelijk en ik kon de top drie aardig bijhouden. Ik was henry Zumbrink voor Eau Rouge al voorbij en ik wist dat Versluis langer moest stilstaan met de pitstops dus daar zou ik geen last van hebben. Van vader en zoon Gedie in de McLaren MP4-12C had ik ook niet al te veel last dit keer. We hele hebben goede zaken gedaan voor het kampioenschap en ik ben zelfs een plaats gestegen, denk ik!”

Uitslag race 2, zondag 9 juni

1 Niek Hommerson, 2 Roger Grouwels, 3 Jim & Glynn Gedie, 4 Bob Herber / Martin Lanting, 5 Jan Versluis, 6 Barry Maessen, 7 Peter Versluis, 8 Berry van Elk

< Terug naar overzicht
Corvette C5R-006
Corvette C5R-006 Team RaceArt
Bekijk alle foto's van de opnieuw opgebouwde C5R-006 lees meer...
Sponsoren