Grouwels verlaat Spa met gemengde gevoelens
RaceArt Team

SPA-FRANCORCHAMPS (België) – In het laatste weekend van september konden de heren in de Super GT divisie van de Supercar Challenge voor de voorlaatste keer dit seizoen de degens sportief kruisen. Tijdens het Racing Festival op Spa-Francorchamps konden de bolides weer in hun volle glorie door de Ardennen razen op weg naar eeuwige roem. Het legendarische circuit waar menig coureur glorieus won door 7.004 meter te verslaan. De baan ook waar menig rijder met het schaamrood op de kaken te voet moest terugkeren naar de pitstraat omdat het circuit hem de baas werd. Maar in ieder geval een jaarlijks terugkerend hoogtepunt op de Supercar Challenge kalender.

Kwalificatie, zaterdag 28 september

In een poging om een zo rap mogelijke tijd te noteren en zo ver mogelijk naar voren te kunnen beginnen aan de races, ging Roger Grouwels goedgemutst onder zonnige omstandigheden op pad tijdens de kwalificatie. De Limburger zette met zijn oude trouwe Corvette C5R een zesde tijd op de klok in 2:26.044. Roger wist helaas niet verder naar voren te komen, mede als gevolg van een inschattingsfoutje. Op hagelnieuwe maar nog relatief koude banden wilde hij iets te veel en spinde in de La Source hairpin wat hem de nodige tijd kostte.

Race 1, zaterdag 28 september

Van meet af aan vatte Roger de koe bij de horens om te zorgen dat hij zo goed mogelijk zou scoren tijdens de eerste race. Dit weekend zou voor de vriendelijke Limburger een sleutel kunnen worden in het kampioenschap. Met een prima start en een uitstekende race wist de vastgoed ondernemer zich in een uur tijd op te werken naar de tweede positie waarbij hij het gevecht met de razendsnelle Ferrari van Lanting / Herber niet schuwde. De Amerikaanse spierballen Corvette verschalkte het gedistingeerde Italiaanse raspaard in de bocht der bochten en sloeg daarna een gat. In de slotfase van de race was Grouwels zelfs de snelste coureur op de baan. Hij klokte met een 2:28.275 een tijd die ruim 0.1 seconde sneller was dan zijn naaste concurrent en liep zelfs in op de leider. Helaas bleef die echter buiten bereik van de Corvette rijder. Voor het kampioenschap deed hij hierdoor prima zaken. Hij maximaliseerde de eerste race, wat vertrouwen geeft voor het tweede treffen. De Limburger gaf zijn visie: “Ik ging na de start gelijk van zes naar vijf en iets later naar P4. We hebben wederom de flippers geprobeerd, maar dat werkte nog steeds niet helemaal goed wat jammer is, want dat scheelt een paar tienden. Ondanks dat zat de snelheid er goed in, ik had alleen een beetje overstuur. Een paar rondjes voor het einde kon ik Lanting ook in Eau Rouge inhalen waardoor ik tweede werd. Ik ben heel tevreden en kijk uit naar morgen!”

Uitslag race 1, zaterdag 28 september

1 Glynn Geddie, 2 Roger Grouwels, 3 Bob Herber / Marting Lanting, 4 Jan Versluis, 5 Peter Hoevenaars, 6 Craig Wilkens, 7 Biense Dijkstra / Sebastiaan Bleekemolen, 8 Rene Wijnen / Charlie Frijns

Voor de tweede race van het weekend vertelde Roger Grouwels over de wijzigingen die ze aan de auto hebben gedaan naar aanleiding van de ervaringen in de eerste race: “We hebben alleen het camber (scheefstand van het wiel waardoor er meer grip in bochten ontstaat, red.) van de wielen iets aangepast, verder hebben we niets gewijzigd want de auto was hartstikke goed gisteren.” Verdere aanpassingen van de auto aan eventuele regenval waren niet nodig. De nattigheid beperkte zich slechts tot een enkel kort buitje in de ochtenduren, maar de baan was niet nat genoeg om een volledige regenset-up te rechtvaardigen.

Race 2, zondag 29 september

De tweede Supercar Challenge race tijdens het Racing Festival op Spa zou voor de Limburgse vastgoed ondernemer een bijzonder enerverende race worden waarin er van alles gebeurde en het gewenste resultaat niet kwam ondanks prima rijden. Grouwels startte de wedstrijd op de zesde positie, maar klom gestaag door het veld heen op naar de vierde positie om uiteindelijk als vijfde te worden afgevlagd. Die positie zou hij in de einduitslag echter niet innemen vanwege een serie bestraffingen die na de race verrekend moesten worden. Een groot aantal coureurs besloot op de startopstelling de banden te wisselen, wat reglementair niet is toegestaan. Op dit “vergrijp” staat een bestraffing van 60 seconden die bij de eindtijd wordt opgeteld, waardoor er nog een boel verschuivingen kunnen  plaatsvinden.

Deze straf werd ook aan de Corvette coureur uitgedeeld, waar het helaas niet bij zou blijven. Naast de 60 seconden straf kreeg Roger ook nog een drive-through-penalty te verduren omdat zijn pitstop niet conform het reglement zou zijn uitgevoerd. Ondanks de extra strafpassage door de 375 meter lange pitstraat wist Grouwels toch naar een mooie vijfde positie te rijden. “Ik vertrok op slicks en kon mede daardoor gelijk een plaats pakken bij de start. Ik liep in op de Ferrari en de Volvo, maar verloor de aansluiting doordat ik in Eau Rouge spinde. Ik ging 360° in de rondte en raakte niets, dus kon gewoon doorrijden. Ik verloor alleen veel tijd hierdoor. Ik had vooraf wel wat meer verwacht van het weekend, maar focus me nu op de tweede plek in het kampioenschap. Op naar Assen!”

Uitslag race 2, zondag 29 september

1 Peter Hoevenaars, 2 Biense Dijkstra / Sebastiaan Bleekemolen, 3 Glynn Geddie, 4 Jan Versluis, 5 Henry Zumbrink, 6 Roger Grouwels, 7 Martin Lanting / Bob Herber

Het volgende raceweekend is dat van de Finale Races op het TT Circuit Assen. Op 20 oktober aanstaande worden de laatste klassekampioenen bekend en zal het Supercar Challenge seizoen 2013 tot een definitief einde komen.

Tussenstand kampioenschap na 14 races:

1. Jim & Glynn Geddie 223 punten, 2. Jan Versluis 198 punten, 3. Roger Grouwels 195 punten, 4. Henry Zumbrink 186 punten, 5. Martin Lanting / Bob Herber 171 punten, 6. Peter Hoevenaars 156 punten

De verrichtingen van RaceArt worden door SBS en MotorsTV op televisie gebracht. SBS Autosport wordt wekelijks rond de klok van 12.00 uur op zondag uitgezonden.

< Terug naar overzicht
Corvette C5R-006
Corvette C5R-006 Team RaceArt
Bekijk alle foto's van de opnieuw opgebouwde C5R-006 lees meer...
Sponsoren